Una de les funcions fonamentals pel bon desenvolupament d’un arbre és la fotosíntesi , procés on s’aprofita l’energia del sol pel seu metabolisme. En aquest procés intervé un pigment, la clorofila , que li dóna la tonalitat verda ( majoritàriament) que equival a una bona salut.
Doncs quan observem un arbre que està perdent el seu color verd original i va virant a groc, està expressant que alguna cosa no funciona i gaire bé sempre sol tenir a veure amb una falta de ferro. Si, la manca de l’element Fe en els arbres és el que s’anomena clorosi fèrrica ( seria l’equivalent a una anèmia en el cas dels humans).
Evidentment no és que li vagi la vida, però si que a la llarga representarà un debilitament de l’arbre que segurament degenerarà amb més facilitat d’agafar malalties i/o ser víctima de plagues diverses. Així com també perillar característiques fonamentals com floració, canvis de color a la tardor, etc.
Què podem fer?
Sobretot tenir en compte petits detalls abans de plantar: No plantar arbres suceptibles a clorosis en terrenys amb ph alts, drenatges insuficients o amb dèficit de l’element Fe.
En el cas que els símptomes ja els tinguem caldrà doncs fer aplicacions a base de quelats de ferro dissolts amb aigua aplicat a la base del tronc un mes abans que comenci a brotar. Ara doncs és un bon moment per marcar l’arbre cloròtic per poder actuar eficaçment l’any vinent i que l’arbre broti amb el màxim de verd.